12 oktober 2019 - Populieren vervangen

Half september hebben de bewoners van de bouwmeesterbuurt een brief gekregen waarin de gemeente Almere aankondigde de populieren langs het Johnsonpad (langs de Lage Vaart) te gaan vervangen. Het betreft het hele stuk vanaf de Bouwmeesterbuurt (vanaf de Hoge Ring), langs de Landgoederenbuurt en de Faunabuurt (tot aan het politiebureau).
Het vervangen van de Populieren gebeurt niet in één keer, maar wordt verspreid over een aantal jaren. Zodra er bomen gekapt zijn, worden er nieuwe populieren terug geplant.

Tijdens de Inloopmiddag van 30 september werd verteld dat er in totaal 538 Populieren gekapt zullen worden. In de eerste fase (start januari 2020) worden er 253 bomen gekapt, in de 2e fase 185 stuks en in de 3e en laatste fase 100 stuks. Tussen deze gefaseerde kap zit ieder keer 2 jaar.
Er zullen niet alleen maar Populieren terug geplant worden. Het is de bedoeling dat er 2 rijen Populieren terug komen die direct naast het fietspad geplant zullen worden. Dit zijn in totaal 258 stuks. Er worden ook 33 Tamme Kastanjes en 43 Walnootbomen geplant. Die komen, met meer tussenruimte dan de Populieren nu hebben waardoor zij beter kunnen groeien, tussen de 2 rijen Populieren en de bosschage richting de woonwijken.

Waarom moeten de Populieren gekapt worden?
De meeste bomen zijn aangetast door de Horzelvlinder, ook wel Hornaarvlinder of wespvlinder genoemd. Deze vlinder lijkt sprekend op de grote Hornaarwesp. Deze gelijkenis (vooral de kleuren lijken erg op een wesp) is om vijanden zoals vogels, af te schrikken. De Hornaarvlinder is eigenlijk een nachtvlinder, maar is overdag actief. De vlinder eet alleen als rups; eenmaal uit de pop wordt geen voedsel meer opgenomen. De vlinder vliegt maar zelden en wordt meestal op boomstammen aangetroffen. De eitjes worden gelegd op de populier of de wilg omdat de larven enkel van deze bomensoorten eten. De rups leeft twee jaar en overwintert voordat verpopping plaatsvindt. In juni en juli vliegt deze vlinder als een volwassen exemplaar rond.
Zoals te zien is op onderstaande foto's, tasten de rupsen de bomen van binnen aan (zie de gaten in de boomstam en het wegrotten aan de onderkant van de stam). Hierdoor sterven de bomen langzaam af. Het begint bij de takken, die vallen dan bij een harde wind af, en vervolgens sterft de hele boom langzaam af waardoor bij een storm de hele boom om kan vallen. Dit kan gevaarlijke situaties voor fietsers en wandelaars opleveren, hetgeen de Gemeente wil voorkomen. De bomen die het meest aangetast zijn (en daardoor de meeste kans op takkenverlies of omvallen hebben), zullen als eerste gekapt worden.